top of page

Informasjon om kurset

Her får du Svar på de fleste spørsmål

 

Passer dette kurset for meg?

 

Uansett om du er en amatør, student eller profesjonell kunster så er kurset tilrettelagt alle nivåer.

 

Har du liten erfaring med portrett, så vil du få en grundig innføring i hvordan du kan få det til fra starten av; har du mere erfaring og vil lære mye mer om oppbygning,  fargebruk og hvordan man skal bli trygg på å korrigere deg selv på egen hånd så vil du få kunnskap om det. 

 

Er du erfaren eller profesjonell kunstner, så vil du kunne følge  alle stadier av portrettet hvor jeg forklarer og viser på ditt eget bilde hvordan du kan komme videre i din personlig utvikling som kunstner. Du vil lære den samme metoden, tips og triks som jeg bruker selv når jeg maler figur og portrett.

 

​Om du har tegnet en del før, men ikke malt så mye - eller kanskje med kun med akryl, så kan det være en fin mulighet å bli kjent med dette fantastiske mediet. Jeg forteller om og demonstrerer  oljens særegne egenskaper og teknikker helt i begynnelsen av kurset.

 

​Kurset fokuserer først og fremst på maleri og derfor er ikke et kurs hvor man lærer alt  om tegning fra grunnen av. Vi tegner den første dagen (se kursets fremdrift) for å lage en undertegning for et maleri, så vi er ikke så mye ute etter en veldig presis og detaljert tegning.

 

Vi tegner for å avgrense formatet, plassere vårt motiv og avmerke/tegne kun det som vil bli en viktig veiviser for en fremtidig portrett.

09F80ECD-F0C3-40C5-A825-F2A874A01828.jpe

Hva vil jeg lære på kurset?

  • hvordan å male portrett fra start til et ferdig resultat 

  •  innføring i material kunnskap -  hva er best å bruke av underlag, oljefarger og pensler

  • hvordan man setter opp undertegning og undermaling

  • hvordan arbeide fra store former mot presise detalje

  • hvordan håndtere farver og fargeblanding 

  • hvordan bedømme valører i et maleri

  • hvordan man skal sjekke etter  og korrigere feil under hele prosessen 

 

Man får individuell oppfølging, korrektur og hjelp med egne bilder gjennom hele kurset. Man kan stille så mange spørsmål man vil, eller arbeide i fred om man ønsker det - jeg vil følge med, uansett.

 

Det er mye man kan lære på egen hånd ved å gå på nettet; det man ikke får er en opplæring som garanterer resultat. Under min veiledning så kan jeg garantere at ingen av mine kursdeltagere drar fra kurset uten å gjøre  fremskritt, uten å oppleve at det som har vært vanskelig er blitt lettere, uten å få det til. Noen av de viktigste tingene for meg er det å forstå og gleden av å mestre, og jeg ser frem til å kunne formidle begge deler til mine studenter.   Det er også en glede for meg å oppleve at flere av mine kursdeltagere kommer tilbake år etter år. Da føler jeg at jeg har  lykkes, at min veiledning har gitt et solid resultat som deltagere kan og vil bygge videre på. 

Jeg vil dele hva noen av ‘gjengangere’ har sagt om deres opplevelse av kurset. (Sitatene er hentet fra kommentar feltet om kurset fra min FB side)

« Det er nettopp slik jeg opplever deg som lærer, når jeg mestrer og gleder meg over det, gjør du det med. Oppriktig. Når jeg ikke mestrer så får du oss opp av grøfta igjen, noen ganger ber du meg se etter stien slik at jeg kommer opp selv, andre ganger strekker du ut en hånd som jeg kan dra meg opp med, og noen ganger må jeg  ha «ambulanse».  Men selv da har jeg lært. Dyktige  Natalie. #takknemligelev «  - Aud Darrud

«Et kurs jeg anbefaler på det varmeste. En dyktig, engasjert og utrolig inspirerende kunstner og læremester! Mitt 8. workshop med Natalie Holland og jeg gleder meg» - Anita Dyrhol Sævik

Kan jeg male  fra et foto?

Kurset er lagt opp til å male selvportrett. Man benytter seg av et speil og maler den mest tålmodige modellen - som alltid stiller opp!
Tidligere kurs var basert på bruk av modell. Etter noen års erfaring så har jeg kommet frem til at selv-portrett er nok den beste og mest praktiske løsningen. Profesjonelle kunst-modeller som holder ut i mange timer over 5 dager uten å sovne eller bli uvel er svært vanskelig å få tak i. Selv da kan man risikere at de kan plutselig utebli, som gjør det umulig å fortsette med  påbegynt arbeid.

Imidlertid så får jeg en del forespørsler om man kunne ta meg seg et foto og male noen andre enn seg selv. Det korte svaret er ja, det kan man - men som et unntak.

IMG_1576.png

Unntaket ville være hvis:

  • man har vært på kurset før og føler seg trygg på å anvende det man har lært tidligere  på et annet motiv. Med annet motiv så mener jeg kun portrett, ikke en helfigur eller noen helt annet som et landskap eller fantasi. For at alle skal få nytte av individuell oppfølging, så må man arbeide med samme motiv i utganspunktet, levende modell eller foto.

  • man har allerede malt portretter etter levende modell og har lyst til å prøve seg på mer komplekse stillinger som er ikke mulig å få til når man må samtidig se i speilet. F.eks et hode som er oppadvendt, sterk vridning bort fra tilskueren  eller en profil. 

 

Dersom man benytter seg av foto referansen, så må  foto oppfylle følgende:

høy oppløsning - med mest mulig detaljer. Ingen forstørrelser av lavoppløselige snapshots!

helst tatt innenfor, med kontrollert lys ovenfra og rettet lettere fra siden slik at det blir klar skille mellom lys og skygge

passe på at huden på  foto blir mest mulig likt det man set i virkeligheten, dvs får med seg farvevariasjoner. Dette  er kanskje det mest problematiske aspektet ved bruk av foto referanser - kamera  endrer de naturlige farvene ved å jevne ut forskjellen mellom kalde og varme toner - noe man må lære seg å se og gjengi for at et maleri skal fungere.

Hva er inkludert i kurset?

Kurset foregår i kurs-og konferanselokaler Villa Lysaker sentralt på Lysaker.

Adressen er Villa Lysaker, Fridtjof Nansens vei 1-3, 1366 Lysaker. Det er to minutters gange til Lysaker stasjon hvor det går tog/buss; for bilister er det fri parkeringsplass på området.

 

Lokaler er fullt utstyrt med staffelier og staffeli lys. Dersom man vil male selvportrett fra naturen så må man huske på å ta med seg et speil som kan festes trygt til staffeliet. Speilet behøver ikke å være større en 30x40 cm.

 

Materialer og kost er ikke inkludert i prisen.

Imidlertid så har man mulighet til å velge  selv hvor mye man vil bruke  på materialer.

 

Materialer

Jeg har satt sammen en grunn pakke og en utvidet løsning av materialer til kurset (se Natalie’s material liste). Grunnpakken er meget rimelig, med kun det nødvendige som man trenger.

Utvidet pakke kan man bestemme selv om man vil benytte.

 

Kost

På kurset så er det en times lunsjpause mellom kl. 13-14 hvor det er mulighet å lage te og kaffe. Man kan ta enten ta med seg nistepakken eller så er det også 3 minutters gange til Lysaker Brygge med mange hyggelige spisesteder.

 

Villa Lysaker er et fantastisk sted med stort området ute. Det er vårt første gang på dette stedet, men om det blir mulig, så leggers det opp til en sosial kveld som vi kan tilbringe sammen med noe godt i glasset og mange spennende erfaringer å dele!

 

Velkommen til kurset!

bottom of page