top of page

Kursets fremdrift

 

 

Kurset starter hver dag kl.10 og varer frem til kl.17 med en time lunsjpause fra kl.13 til 14.

 

Dag 1

 

 • vi starter med  tilrettelegge de optimale forhold under arbeidet. Man skal aldri undervurdere hvor mye tid, energi og fysisk ubehag  man kan spare på akkurat dette.

 • hver deltager vil fortelle om EN ting som er viktigst for dem å bli bedre på i løpet av kurset. Det men det vil gi meg en fokus for individuell oppfølging og derfor bedre resultat for deltageren.

 • en kort innføring i bruk av materialer som vi har med - og så går vi direkte på å arbeide med undertegning.

 • hvordan avgrense formatet og tenke komposisjon. Jeg forklarer hodets proporsjoner ved bruk av visuelle hjelpemidler som jeg har med. Disse kan man bruke under hele kurset for å sjekke mot egne beregninger  dersom man blir usikker underveis.

 • vi bruker god tid på å få opp undertegning. Jeg avsetter god tid til det fordi det er viktig å få de rette målene helt i starten. Mye av portrettlikheten ligger i evnen til å bedømme avstanden og størrelser i forhold til hverandre, og jeg viser hvordan man får det til

 • alle deltagere bruker den tid de trenger, men vårt mål er å få en ferdig undertegning. Vi avslutter dagen ved å etablere en bakgrunns tone  på bildet. Da er det klart til

IMG_1581.png

DAG 2

 

Vi lærer om og gjennomfører det første laget på bildet: undermaling.

 • hvordan hele bildet etableres  i store flater. Hvordan man tenker abstrakt for å skape et sterkt utganspunkt for realistisk maleri.

 • hvordan etablere skyggen som skal holde formen sammen og hvorfor man skal kun bruke kun få farver på dette stadiet.

 • mens bildene vokser frem på letterer, så kom jeg til å forklare undeveis om hvordan man ser, sammenligner og bruker kontrast og valør for å skape dybde.

 • mot slutten av dagen målet er å få opp det første laget. Undermaling er en kart som vil vise veien til våre fremtidige selv. Det skal inneholde en viktig informasjon om hva er viktig å huske på slik at vi kan gå videre til

 

DAG 3

 

Det er nå at vi kan takke oss selv for grundig forarbeid, fordi tiden er inne for å finne svar på de store spørsmål:

 • hvordan man finner frem farvene i huden - lys og skygge.

 • jeg vil vise hvordan man skal blande farver, om farvenes karakter, temperatur og hva de kan gjøre for oss som kunstnere når vi bruker fargeflater for å skape form.

 • vi setter i gang med å bruk av farver samtidig som vi arbeider med å etablere

 • portrettlikhet. Vi lærer å starte med større former, etablere individuelle trekk, lære å se på en måte som vil gjøre det enklere å holde på likheten.

 • dagens mål å etablere hele portrettet slik at man kan se likheten uten at de minste detaljene er med enda.

 

Dette er en viktig dag  hvor vi kan se hvor mye vi har fått til så langt og at det alle morsomste - og mest utfordrende - ligger klar til å oppdage dagen etter. Det er også dagen hvor vi inviterer til en sosial sammenkomst på kvelden, etter at kurset er ferdig. Avhengig av været på så lager vi enten grillmat på terrassen i Kaaber Hus, eller så dekker vi til bordet inne. Da er det bare å ta med seg det man vil drikke og komme til en kveld hvor man nyte maten, dele erfaringer og ta en velfortjent fest!

DAG 4

 • dagens formål er å bruke tid på arbeide mere presist - med detaljer og uttrykk.

 

Det er på denne dagen jeg avsetter mest tid på følge opp hver deltager individuelt. Avhengig av nivå og av av resutatet de  har fått til så langt, så vil deltagere bestemme hva som er viktigst for dem å fokusere på. Noen vil bevege seg til detaljer, noen vil bestemme seg for å bruke mere tid på å fortsette å arbeide med store former eller farven.

Kurset er ikke en konkurranse hvor man sammelignet seg selv med de andre; det er en unik mulighet til å fokusere på det som du trenger mest for din egen utvikling. Derfor er det helt i orden hvis du bestemmer deg for å bruke den siste halvdelen av kurset på å få det til som du opplever som vanskelig -  heller det enn nødvendigvis få bildet helt ferdig. De som har mere erfaring fra før av vil alltid få gjort mere på bildene sine, men det betyr bare det - de har brukt mye mere tid på det fra før av. Det dreier seg ikke om mye talent som skal til for å få en fantastisk resultat - det er hvor mye tid du er villig til å investere i ditt talent for å få det det til.

IMG_1576.png

DAG 5

 

Avhengig av hvor mye vi har fått ut av dagen før på det individuell nivå, så vil oppgavene variere.

Men, uansett av oppgaven, på denne dagen så vil man arbeide som  profesjonelle kunstnere - som har alltid en deadline å forholde seg til. Når man har begrenset med tid til å avslutte  et bilde på best mulig måte, så må man lære seg å diskriminere  og  ta en beslutning på hva er det viktigste man gjøre for å få dette til.

Det er det vi bestemmer  når dagen starter, og det er det vi sikter mot å gjennomfører når dagen er over.

Helt på slutten så tar vi en oppsummering og evaluering av våre egne arbeider. Vi ser på

 • hva er det viktigste man har fått med seg fra kurset som man kan bruke videre

 • hva er blitt enklere i prosessen og hva er det man trenger å bruke  mer tid på i fremtiden.

 

Da  håper jeg at dere skal få like mye kunnskap, inspirasjon og glede ut av kurset som jeg får ut  av å lære fra meg alt det jeg kan - og som jeg en gang  har lært. Å lære nye ting  blir man aldri ferdig med - og det er kanskje det beste av alt.

bottom of page